Ciorba de Burta | 100 Portii

White Flowers

🥣 INGREDIENTE (100 Portii)

✔️ Burta Curatata - 20kg
✔️ Apa - 40L
✔️ Otet - 1L + 500ml + 500ml
✔️ Oase de Vaca - 2kg
✔️ Ceapa (curatata) - 1kg
✔️ Morcovi (curatati) - 1kg + 1kg
✔️ Telina (curatata) - 1kg
✔️ Usturoi - 300g+1kg
✔️ Sare - 500g
✔️ Piper Negru Boabe - 30g
✔️ Foi Dafin - 3g
✔️ Faina - 450g
✔️ Galbenusuri - 90 buc
✔️ Smantana - 5kg + 4.5kg servire
✔️ Ulei de Floarea Soarelui - 2L

1️⃣ Se curata burta, din care rezulta 20kg burta curatata.

2️⃣ Dupa ce s-a curatat, se spala si se pune burta intreaga intr-o oala.

3️⃣ Se toarna in oala peste burta: apa si 1L de otet si se lasa asa 1-2h (sa se albeasca si sa se curete burta).

4️⃣ Apoi burta se pune la fiert intr-o oala cu 30L de apa, 500ml de otet, 500g sare grunjoasa, 1Kg morcovi, 1Kg telina, 1Kg de ceapa, 400g usturoi, 30g piper negru boabe, foi dafin 3g, oase vaca 2kg (legumele se pun intregi si curatate).

5️⃣ Se tine oala pe foc pana se fierbe burta.

6️⃣ Dupa ce s-a fiert, se scoate burta din oala si se taie fasii subtiri.

7️⃣ Zeama se strecoara si se arunca legumele si oasele.

8️⃣ Intre timp se amesteca 450g faina cu 2L apa, cand zeama (de la burta) a dat in fiert, faina cu apa se strecoara in oala cu zeama (cu sita).

9️⃣ Se mai lasa la fiert aprox 15 minute dupa care se da zeama la o parte de pe foc.

---------------------------------------------------------------
🔟 Separat:

✔️ se amesteca 90 de galbenusuri cu 5kg de smantana.

✔️ se bat bine cu telul, apoi se adauga 50ml de otet in vas si se amesteca.

✔️ se aduce la temperatura.

✔️ se pune treptat peste amestecul de galbenusuri cu smantana cu polonicul, jumatate din cantitatea de zeama.

✔️ apoi se combina amestecul de galbenusuri cu smantana cu zeama.
---------------------------------------------------------------

1️⃣1️⃣. Apoi se piseaza 1kg de usturoi care se pune intr-o sita si care se baga partial in oala cu ciorba. Se amesteca usturoiul din sita ca sa isi lase aroma in ciorba- apoi se scoate sita din ciorba.

1️⃣2️⃣ Se potriveste apoi ciorba de sare ; se adauga 9-10 linguri (300g) iar daca este nevoie se mai poate adauga-se gusta.

1️⃣3️⃣ Se adauga apoi 500ml de otet si se gusta.

1️⃣4️⃣ Separat se calesc 1kg de morcovi (dati prin razatoare) in 2l de ulei de floarea soarelui.

1️⃣5️⃣ Uleiul se strecoara si se adauga in zeama de la burta.

1️⃣6️⃣ La final in oala cu zeama se adauga burta fiarta si taiata.

1️⃣7️⃣ Se tine ciorba la rece.

1️⃣8️⃣ Ciorba se serveste calda | 1portie = 360ml zeama + 100g de carne + 50g de smantana (in sosiera).

1️⃣9️⃣ Se obtine 45L de zeama si 9kg de burta fiarta.